Apaw
Radionica o zaštiti i suzbijanju zloupotrebe autorskih prava na internetu

Radionica o zaštiti i suzbijanju zloupotrebe autorskih prava na internetu

25.03.2014

Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa Asocijacijom za zaštitu audiovizuelnih djela u Bosni i Hercegovini (APAW BiH) organiziralo je danas u Sarajevu radionicu „Savremeni modeli zaštite i suzbijanja zloupotrebe autorskih prava na internetu“.

Radi se o prvom skupu ove vrste, na kojem je učestvovalo više od 30 eksperata, predstavnika policijskih i regulatornih agencija u BiH i kompanija koje pružaju internet usluge u Bosni i Hercegovini, sa ciljem sagledavanja trenutnog stanja, pravnih i finansijskih posljedica nepoštivanja autorskih prava, do predstavljanja primjera mogućeg uređenja ove oblasti.

Radionica o zaštiti i suzbijanju zloupotrebe autorskih prava na internetuPomoćnik ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Vjekoslav Vuković u uvodnom obraćanju je istakao da je Ministarstvo sigurnosti prepoznalo ovaj problem i da ovaj skup predstavlja samo prvi korak ka boljoj zaštiti autora i autorskih prava. Naglašeno je da se time istovremeno štite i kompanije koje posluju legalno, jer trenutno zbog nejednakih uslova poslovanja, gube korisnike i prihode, a posljedično dolazi i do smanjenja plaćanja poreza.  

Predsjednik Asocijacije za zaštitu audiovizuelnih djela u Bosni i Hercegovini (APAW BiH) Atnonio Beus dao je pregled aktuelnog stanja u BiH, dok je Tomislav Lukičić  iz Koordinacije javih televizija u Evropi (EBU CC) predstavio praktične primjere uspješne zaštite audiovizuelnih djela.

Radionica o zaštiti i suzbijanju zloupotrebe autorskih prava na internetuO globalnim trendovima u ovoj oblasti govorio je Chris Marcich, predsjednik Međunarodne organizacije za praćenje i distribuciju autorskih prava (AGICOA), a prisutnim su se obratili i pravni ekspert Haris Hasić, Tomislav Ćurić iz Ministarstva sigurnosti i Miodrag Marković, vođa EU projekta jačanja sistema zaštite intelektualnog vlasništva u Bosni i Hercegovini.Copyright © 2022 Sva prava zadržana od strane autora!

Design & development: triptih